Nieuws - 5 feiten die je moet weten over cryptowalvissen
Door
Steeds weer trekken cryptowalvissen de aandacht met transacties die miljoenen waard zijn. Ze manipuleren kleinere beleggers en verdwijnen vaak weer voor jaren. Hier zijn vijf feiten die je moet weten. Stel je voor dat je zij aan zij zwemt met het grootste zoogdier op aarde. Een blauwe vinvis. Je gevoelens: angst en bewondering. Beleggers gedragen zich op dezelfde manier als ze walvissen tegenkomen die in de cryptozee zwemmen: ze duiken of komen boven water.
In de cryptoruimte is een walvis een persoon, bedrijf of blockchain wallet die een extreem grote hoeveelheid crypto-activa bezit. Meestal zijn deze deelnemers grote instellingen zoals hedgefondsen en Bitcoin beleggingsfondsen. Het komt echter ook vaak voor dat onbekende gebruikers als walvis worden aangemerkt. De oceaan dient als metafoor en vertegenwoordigt de markt. Een golf wordt beschouwd als een marktbeweging. Om als cryptowalvis aangewezen te worden, moet men in het algemeen een equivalent van ongeveer 20 miljoen US-dollar aan cryptocurrencies hebben. Naast walvissen zijn er nog andere aanduidingen.
Omdat elke transactie op de blockchain kan worden bekeken, zijn er nu talloze zogenaamde blockchainverkenners. Ze rangschikken bijvoorbeeld de walletadressen naar het aantal gehouden cryptocurrencies. Bekende, populaire hulpmiddelen voor het volgen van walvissen zijn Whale Alert en Whale Stats. Op Twitter kun je meteen zien wanneer een grote transactie is afgerond.
Vaak wordt andere nuttige informatie weergegeven, zoals de laatste transactie of de datum van de laatste aanmelding.
Wanneer een van de walvissen geld overmaakt, moet onderscheid worden gemaakt tussen drie categorieën.
De meest onspectaculaire zijn overboekingen tussen twee wallets. Vaak besluiten grote instellingen of bedrijven hun cryptocurrencies over the counter (OTC) te kopen. Het voordeel van deze OTC-handel is dat er geen marktbeweging is wanneer de activa worden gekocht. Toch kan de prijs achteraf een effect in beide richtingen hebben bij bijvoorbeeld een grote transactie. Toen Tesla in 2021 voor $1,5 miljard aan Bitcoin kocht, was dat een OTC-handel. Maar de BTC-prijs trok nog steeds enorm aan nadat de Tesla-aankoop was aangekondigd.
Als een walvis zijn bezit overbrengt van zijn eigen portemonnee naar de beurs, reageren veel beleggers angstig. De angst dat de deelnemer zijn cryptocurrency zou kunnen inwisselen voor fiat geld en zo de prijs enorm omlaag zou kunnen bewegen is groot. "Als een aanzienlijke hoeveelheid van een cryptocurrency aanbod op exchanges zit, is het waarschijnlijk dat de mensen die het vasthouden dat niet langdurig willen doen," legt Coin Bureau's Guy uit.
Men gelooft dat veel walvissen zo de markt manipuleren. Door kleine beleggers bang te maken, dumpen ze hun coins en verlagen zo tegelijkertijd de prijs. De walvissen kopen dan meer tegen gereduceerde prijzen en verzamelen in zekere zin het door de kleinere zeedieren afgestoten kapitaal. Onlangs trok een van deze walvissen de aandacht door 3,75 miljard dollar naar een beurs te sturen.
"Als je ziet dat honderden miljoenen US-dollars van een cryptocurrency van een exchange naar een wallet worden gestuurd, dan is degene die achter die wallet zit niet van plan om snel te verkopen," merkt Guy verder op. Overschrijvingen van een exchange naar iemands portemonnee daarentegen maken de cryptoruimte dus bullish. Door zijn cryptocurrencies terug te trekken, duikt en verdwijnt de walvis in de uitgestrektheid van de crypto oceaan.
Terwijl veel van de onbekende walvissen alleen bekend zijn als adreslijnen, zijn er andere die bijna beroemd zijn. Vaak zijn er zelfs gemeenschappen die er als kleine vissen achteraan zwemmen. De beroemdste cryptowalvis is waarschijnlijk Satoshi Nakamoto zelf.
Satoshi Nakamoto (ca. 1,1 miljoen BTC met een waarde van ruim 21 miljard dollar)
Micro Strategy (129.699 BTC met een waarde van ruim 2,5 miljard dollar)
El Salvador (2.300 BTC met een waarde van ruim 45 miljoen dollar)
Binance cold wallet (252.597 met een waarde van ruim 5 miljard dollar)
Net als in het echte leven zijn walvissen verbazingwekkende verschijnselen. De enorme omvang is verbazingwekkend. Ook in de cryptokosmos maken ze keer op keer indruk met hun rijke portemonnees of transacties. Toch is voorzichtigheid geboden bij de omgang ermee. Als je niet oppast, kun je snel worden meegesleurd.
Omgaan met walvissen is een individuele beslissing. Wie veel kapitaal bezit in een getroffen cryptocurrency moet zich bewust zijn van de gevolgen van een walvis. Tegelijkertijd moet niet vergeten worden dat de activa van walvissen op een gegeven moment wel eens voorgoed verkocht zouden kunnen worden. Soms is het net als ratten op een zinkend schip.