Nieuws - 333 miljoen dollar fraude: Zuid-Korea pakt Cryptomisdaad aan

Door Luc Vesters

333 miljoen dollar fraude: Zuid-Korea pakt Cryptomisdaad aan

Scams, criminaliteit en fraude
Wet en regelgeving
333 miljoen dollar fraude: Zuid-Korea pakt Cryptomisdaad aan

De Zuid-Koreaanse politie ontmantelt een grote cryptomisdaadring. Dit meldde Cryptonews op 30 mei 2023. Totale waarde van de oplichting: 333 miljoen dollar. Honderden slachtoffers zouden getroffen zijn.

De grotere fraudeoperatie werd tussen 2020 en 2021 uitgevoerd door twee daders. Zij verkochten "digitale kleding" op een online P2P-marktplaats. Hieronder vielen "virtuele" jurken, maar ook traditionele Koreaanse en Japanse kleding, waaronder hanbok en kimono stukken. Het platform bevatte ook een eigen cryptocurrency.

De oplichters haalden 333 miljoen dollar op bij 435 slachtoffers. De exploitanten creëerden een "piramidesysteem" met meerdere niveaus om nieuwe "leden" aan te trekken voor de "marktplaats". In ruil daarvoor werden hen hoge rentevoeten beloofd - tot 16 procent per dag.

Crypto-zwendel neemt toe in Zuid-Korea

De Zuid-Koreaanse regering heeft de bestrijding van cryptomisdrijven tot een van haar topprioriteiten voor 2023 gemaakt. Het lanceerde het "Virtual Currency Tracking System" om het witwassen van cryptocurrency geld te bestrijden. In 2022 draaiden Zuid-Koreaanse burgers 5,6 biljoen Koreaanse won (4,3 miljard dollar) om op "illegale" cryptobeurzen, volgens Cointelegraph.

In Zuid-Korea woont ook de bekende crypto-oplichter Do Kwon. Hij werd in maart 2023 gearresteerd door Interpol. De autoriteiten doen onderzoek naar de oprichter van Terra Luna. Het crypto-ecosysteem stortte vorig jaar in. De schade: ongeveer 40 miljard dollar. De crash was een van de katalysatoren voor de huidige bearmarket.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven