Nieuws - 11.000 jaar gevangenis: Turkse crypto-CEO achter de tralies.

Door Ted Maas

11.000 jaar gevangenis: Turkse crypto-CEO achter de tralies.

11.000 jaar gevangenis: Turkste crypto-CEO achter de tralies.

Thodex was de grootste crypto-exchange in Turkije. Tot de oprichter spoorloos verdween – en al het geld van het platform met zich meenam.

Faruk Özer, oprichter en CEO van wat ooit de grootste cryptobeurs in Turkije was, werd samen met zijn zus Serap Özer en broer Güven Özer veroordeeld tot 11,196 jaar gevangenisstraf. Ze kregen ook een boete van 135 miljoen lira (ongeveer 5 miljoen dollar). Dit werd gemeld door lokale media.

Ongeveer een jaar geleden kondigde het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken aan dat Özer in Albanië was "aangehouden en dat zijn identiteit was bevestigd via biometrische data (vingerafdrukken)". Interpol zorgde vervolgens voor de uitlevering van de 29-jarige aan Turkije.

De oprichter van Thodex wordt onder andere beschuldigd van het witwassen van geld, fraude en het opzetten van een criminele organisatie. In 2021 had Thodex ongeveer 400.000 gebruikers voordat de website plotseling offline werd gehaald door vermeende cyberaanvallen. Op dat moment zou Özer verdwenen zijn - en met hem meer dan 2 miljard dollar aan klantfondsen.

Schrijf je in!

Ontdek crypto met onze nieuwsbrief

Inschrijven